Marula olaj a bőr és hajápolásban. Vajon fogod annyira szeretni, mint az afrikai elefántok?

A marula olajat gyakran hasonlítják a népszerű argán olajhoz – főként a tulajdonságaik tekintetében. Univerzális, természetes, antioxidáns hatású kozmetikum. Hogyan működik a marula olaj? Hogyan használhatjuk a szépségápolásban?

A kozmetikában az olajok egyre gyakoribbá válnak. Az afrikai olajok közül a marula olaj az egyik legjobb választás, amelyet az azonos nevű fa (Sclerocarya Birrea) gyümölcséből nyerünk. Komoly versenyben van a marokkói argán olajjal, amely ma már szinte minden kozmetikai márkánál szerepel.

Marula olaj vs argán olaj

A győztes – az argán és a marula küzdelemben – nem tekinthető magától értetődőnek. Mindkettőnek megvan a maga előnye, amely miatt érdekes lehet. Mielőtt kiválasztanánk egyiküket, meg kell tanulnunk a hasonlóságokat és a különbségeket.

Miben különbözik a marula olaj és az argán olaj?

 • Mindkét olaj Afrikából származik, de marula olajat vadon termő növényekből nyerik ki.
 • A marula olaj több olajsavval rendelkezik, így jobban táplál és hidratál.
 • Annak ellenére, hogy mindkét olaj kiválóan regenerál és fiatalítja a bőrt, a marula a bőr számára könnyebb állagú.
 • Mindkettő aranyszínű, de az illatuk más – a marulának enyhe diós illata van.

Marula olaj – jellemzők

Felismerhetjük dió aromáján (finom, kellemes és emlékezetes) kívül másról is. Nagyon könnyű állagú, így azonnal felszívódik, és nem hagy zsíros filmréteget a bőrön. Emellett a marula olaj nagyon hosszú ideig eltartható és tulajdonságait nagyon hosszú ideig megőrzi. Ehhez csak hűvös, száraz és árnyékos helyen kell tárolni.

Tudod, mit tartalmaz a marula olaj? Egy egész sor értékes tápanyagot: sok omega-9 zsírsavat, antioxidáns E-vitamint, C-vitamint és flavonoidokat.

A marulaolaj tulajdonságai (különösen a könnyű konzisztenciája) és összetevői a kozmetikai iparban igen népszerűvé teszik. Test- és arcbőrre, hajra, fejbőrre, körmökre és akár az ajkakra vagy a gyenge szempillákra is kiváló.

A marula olaj hatása

Melyek a marulaolaj tulajdonságai?

Antioxidáns tartalma miatt lelassítja az öregedési folyamatokat, és megakadályozza a ráncok túl korai megjelenését. A fő cél azonban a bőr állandó nedvességtartalmának megtartása. A marulaolajban jelen lévő zsírsavak megerősítik a természetes hidro-lipid réteget, így az egészségünk és szépségünk szempontjából elengedhetetlen hidratációs szint változatlan marad.

Ezenkívül természetes UV szűrő. A marula olajat a bőrre felhordva, védve leszünk az UV sugárzástól, miközben regenerál is. Akné kezelésére is ajánlott, mert tápláló flavonoidokat tartalmaz és támogatja a sejtek megújulását. Nemcsak serkenti a bőr regenerációs folyamatait, hanem a kollagén szintézisének ösztönzésével is növeli a bőr rugalmasságát.

A rendszeresen használt marula olaj a pigmentációs foltok, a striák és a cellulit kezelésére is alkalmas. Csökkenti a bőr gyulladását, támogatja a bőr regenerálódását, és nem zárja el a pórusokat. Emellett a bőr tónusát kisimítja és rugalmasságot biztosít. Számos bőrprobléma természetes gyógymódja.

Tökéletes a haj olajos kezelésére

Olyan olajat keresel, amely kondicionálja a hajat, és nem közben nem nehezíti el azt és nem hagy zsíros érzetet maga után? A természetes olajok között nehéz még egy olyat találni, mint amilyen a marula-olaj. A makadámdió olaj versenytársa, amely az eltűnő olajként ismert (a bőrbe való hihetetlen beszívódási képessége miatt).

Miért kifizetődő a marulaolaj használata a hajra?

 • Lágyabbá teszi a hajat.
 • Javítja a nedvességet és táplál minden szálat.
 • Nemcsak simítja a hajat, hanem ragyogóvá is teszi azt.
 • Fegyelmezi a legrakoncátlanabb szálakat is.
 • Védi a hajat a napfénytől, a fagytól és a hőtől.
 • Felgyorsítja a hajszárítás folyamatát és hajformázást is.
 • Megakadályozza a haj statikussá válását.
 • Finoman definiálja a hullámos és göndör hajat.
 • Biztosítja a haj vitalitását és fiatalosságát.

A marulát az elefántok is imádják

Végül egy jópofa tény! A marula olajat a hajápolásban érdekelt nőkhöz hasonlóan az elefántok is imádják, vagyis ők a marulát szeretik egész pontosan. A marula fa gyümölcse lenyűgöző aromájával vonzza ezeket az állatokat. Nagy távolságokat tesznek meg, hogy lerázzák a marula gyümölcsöket a fákról (közben eltörik az ágakat és egyidejűleg károsítják a fatörzseket; szerencsére a marula fák gyorsan regenerálódnak). Az elefántok a friss gyümölcsöket és a már erjedt gyümölcsöket is megeszik. Ennek eredményeként a marula fák körül gyakran találkozhatunk… részeg elefántokkal!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük