Dolgok, amiket tudnod kell mielőtt tartós sminket csináltatnál

A féltartós smink nem a mai kor találmánya. Tulajdonképpen a nők már 2000 évvel ezelőtt az ókori Kínában is festették a szemüket és a szemöldöküket. Mi valójában a féltartós smink, egy tetoválás? Mit kell tudnod, mielőtt belevágsz? Lássuk a leggyakoribb kérdéseket a  permanent makeup-ról.

Ez inkább smink vagy tetoválás? 

Ha a smink helytelenül kerül felhelyezésre és a pigmentek túl mélyre jutnak, akkor igen, tetoválás lesz a végeredmény.

Manapság a tartós smink kb. egy évet húzza, ezt követően viszont korrekcióra szorul.

Miért van szüksége a féltartós sminknek igazításra? 

Az igazítás elengedhetetlen. Idővel az arcunk karaktere megváltozik, a sminknek pedig igazodnia kell ehhez a folyamathoz. A pigmenteket csupán az epidermiszbe juttatják be, amelyek 28 napos ciklusokban teljesen kicserélődnek, így egy része önmagától eltűnik.

Fakul a féltartós smink? 

Hát persze. Például a kezelést követően nagyon erősnek és durvának tűnik a végeredmény, de a két héttel későbbi igazításra is szükséged lesz, mert az epidermisz folyamatosan hámlik. A második adag pigmentre azért van mindenképpen szükség, mert ezzel garantálható a megfelelő színtónus és intenzitás.

A féltartós sminked teljesen el fog tűnni, ha 2 hét után nem igazíttatod meg? 

Ennek a valószínűsége a szemöldökök esetében a legnagyobb. A pigmentek legtöbbször az arc környékéről hajlamosak a leggyorsabban kikopni.

Idővel a sminked el fog halványulni és a színe is megváltozik: a fekete tusvonal akár szürke is lehet. Éppen ezért nélkülözhetetlen a két héttel később, illetve egy évvel később esedékes frissítés.

Okozhat a féltartós smink allergiás reakciót? 

Ez elég valószínűtlen, emiatt ne fájjon a fejed. Minden festékanyagot szigorú tesztelésnek vetnek alá és magas követelményeknek kell megfelelniük. Ezért olyan borsos az áruk és kérnek olyan sokat egy tartós sminkért.

A műveletnél használt fájdalomcsillapítóval szembeni allergiás reakció sokkal gyakoribb.

Meddig tart a folyamat?

Természetesen tovább tart, mint egy hagyományos smink felhelyezése. Például: a szemhéj megfestése egy óra alatt készen van, addig a szemöldökök két és fél óra hosszán át is eltarthatnak.

Hogyan válasszuk ki a legjobb féltartós sminket készítő szalont? 

A legszerencsésebb barátok tapasztalatai felől érdeklődni, különböző sminktetoválással foglalkozó szakemberek portfólióját átnézni, illetve kideríteni a szalon milyen pigmenttípust használ. Légy óvatos az olcsó festékek hajlamosak színt váltani a bőrrel érintkezve. Néhány kozmetikus ugyanakkor bár ki tudja vitelezni a folyamatot, a hozzád legjobban illő sminket mégsem tudja kiválasztani, így az esetleges tökéletlenségeket sem lesz képes korrigálni.

Van olyan szituáció, amikor nem javasolt?

Persze. Egy csomó. A legfontosabbak a következők:

  • pikkelysömör
  • szteroidos kezelés
  • fertőzés
  • terhesség
  • néhány gyógyszer (legtöbbször antibiotikumok)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük